Skip to main content

Fotojournalisten Michael Christopher Brown skaper debatt med sine fotografier laget ved hjelp av kunstig intelligens. Fredag 13. oktober 2023 klokken 19.30 viser han prosjektet 90 Miles i Sal 1 på Vega Scene under filmfestivalen Mirage. 

Den amerikanske dokumentarfotografen Michael Christopher Brown er en internasjonalt anerkjent reportasjefotograf, med oppdragsgivere som National Geographic magazine, New York Times, Vanity Fair, Time og Vogue og utstillinger på gallerier og museer verden rundt.

Fredag er han i Oslo på filmfestivalen Mirage for å fortelle om og vise bilder fra sitt nyeste prosjekt; 90 Miles. I prosjektet bruker fotografen kunstig intelligens, AI, for å skape fotografier som utforsker hendelser knyttet til cubanere som krysser havet mellom Havana og Florida, en distanse på 90 miles. 

Billetter til arrangementet kan kjøpes på filmfestivalen Mirage sine nettsider her. 

Foto: Michael Christopher Brown.

Brown har i mange år utforsket nye teknikker innenfor dokumentarsjangeren. I 2011 brukte han iPhone og fotoapper i telefonen for å dokumentere den libyske revolusjonen, som endte i boken Libyan Sugar. Boken vant Paris Photo Book Award og ICP Infinity Award. 

Arbeidet som fotograf i Libya gjorde også at han hadde hovedrollen i HBO-dokumentaren Witness: Libya, og han bidro som filmfotograf til en rekke andre dokumentarer fra området. 

Brown har det siste året jobbet med prosjektet 90 Miles. Det skapte internasjonal debatt da han lanserte det på Instagram tidligere i år. Mens mange hyllet den kreative bruken av AI, mente andre at hans legitimitet som redaksjonell fotograf hadde fått seg en alvorlig knekk. 

Under seminaret i Oslo på fredag vil han fortelle om tankene og ideene bak prosjektet, hvordan han arbeider med kunstig intelligens, hvordan denne fremgangsmåten påvirker han som fotograf og dilemmaene dette skaper for han som fotograf og industrien han er en del av. 

Foto: Michael Christopher Brown.

90 Miles er et illustrasjonseksperiment der AI brukes for å skape fotografier som utforsker historiske hendelser i det cubanske samfunnet. Hendelser som har motivert cubanere til å krysse havet som skiller Havana fra Florida.

I mer enn 25 år har fotografen hatt en liste med temaer han har ønsket å dokumentere knyttet til cubanere som flykter fra sitt hjemland. Men Brown har aldri fått til dette, hovedsakelig på grunn av manglende tilgang. Derfor begynte han å bruke AI for å skape bilder basert på sin egen research og fakta fra feltarbeid. 

«Redaksjoner har lenge brukt illustrasjonsbilder for å belyse historier på nye måter. Prosjektet 90 Miles kan gjenspeile en ny måte å forvandle fortellinger til fotografier, som hjelper å knytte mennesker nærmere viktige historier fra vår tid», skriver fotograf Brown om sitt prosjekt. 

«Hvem som helst kan nå lage bilder om hvilket som helst tema hvor som helst og når som helst. Bilder som lages kan fortelle om hva som en gang var, hva som er nå eller om noe som kan skje i fremtiden», fortsetter han. 

Brown mener AI også kan spille en avgjørende rolle i å knytte oss mennesker nærmere fortellingen om vår felles historie. 

Hva: NJP-masterclass med Michael Christopher Brown

Når: Fredag 13. oktober 2023

Tid: 19.30 – 21.00

Sted: Sal 1, Vega Scene under filmfestivalen Mirage

Billetter: Kjøp billetter her

Foto: Michael Christopher Brown.
Foto: Michael Christopher Brown.
Foto: Michael Christopher Brown.
Foto: Michael Christopher Brown.
This site is registered on wpml.org as a development site.