Skip to main content

Det anerkjente Victoria and Albert Museum i London har tatt inn et arbeid av Damian Heinisch i sin samling.

Fotografiet er fra hans store tricolor-serie, som var en del av hans NJP-prosjekt og som også ble vist på NJP-utstillingen på Henie Onstad Kunstsenter.

– Bildet er fotografert 13. mai 2013 i utkanten av Donetsk i Ukraina. For meg er fotografiet en metafor for en visuell forbindelse mellom min bestefar og meg. Han døde i Donbass i 1945, sammen med svært mange andre, etter tvangsarbeid i gruver og smelteverk, skriver Damian.

Fotografen fikk bestefarens dagbok fra sin far, hvor bestefaren beskriver deportasjonen og forholdene han levde og arbeidet under.

– Jeg reiste med et storformat kamera og brukte tricolor-teknikk. Tre analoge, svart-hvitt filmer eksponeres hver for seg med filtre i primærfargene rødt, gult og blått. Deretter settes de sammen etter fremkalling til et fargefoto. Dette er både en referanse til historiske fotografiske metoder innenfor fotografiet og en visuell metafor, forteller Damian Heinisch.

Siden 2013 har det skjedd mye i Donetsk og områdene rundt. Konflikten mellom Russland og Ukraina har ført til tap av mange liv og nå er bare rundt 25 prosent av den opprinnelige befolkningen igjen i byen.

– Historien til dette fotografiet er fortsatt knyttet tapet av mange menneskeliv og fotografi kan være med å vekke en interesse slik at man forstår dette bedre, skriver Damian.

Victoria and Albert Museum er regnet som det ledende museum for kunst og design, og har en permanent kolleksjon på mer enn 2,3 millioner objekter som strekker seg over en tidsperiode på mer enn 5000 år. Nå blir Heinisch å finne i samlingen. Fotografen jobbet med sitt prosjekt under den fjerde runden med Norwegian Journal of Photography, fra 2017 til 2019.

This site is registered on wpml.org as a development site.