Skip to main content

25. januar lanserer fotograf Ivar Kvaal sin andre fotobok. Denne gangen er det prosjektet Hessdalen, som han jobbet med i Norwegian Journal of Photography, som kommer ut mellom to permer.

Hessdalen ble kjent over hele verden etter at en rekke mystiske lysfenomen ble observert i den lille bygda.  Fotograf Ivar Kvaal utforsket dette fenomenet i Norwegian Journal of Photography, og deler av prosjektet ble også trykket i den andre utgaven av NJP.

Nå kommer hele prosjektet hans ut i en bok på 120 sider på forlaget Journal. Hessdalen viser vårt menneskelige begjær etter å oppleve noe utenomjordisk. Samtidig viser han konflikten mellom mystifisering og bevis i fotografiet.

En kald natt 8. desember 1981 kom forandringen til bygda Kvaal har fotografert. Lysene på himmelen var så sterke at det vakte oppmerksomhet utenfor Hessdalen, og da pressen dukket opp, startet et nytt kapittel for stedet og menneskene der. Fra å være en bygd som ikke hadde noe særlig å by på, en kirke, en forsamlingshus og en butikk, ble Hessdalen raskt et samlingssted og et referansepunkt for en mangfoldig gruppe mennesker med det eneste til felles at de lette etter noe de ikke kunne forstå.

Mark Durant har skrevet følgende om Kvaals prosjekt:

“Kvaal’s project Hessdalen is a meditation on the human desire to experience the otherworldly while simultaneously playfully implicating photography in its contradictory roles in mystification and evidence.” 

Kvaal har de siste årene stilt ut på en rekke institusjoner og gallerier, inkludert The Aperture Foundation i New York, Musée de l’Elysée i Sveits og The Devos Art Museum i Michigan, USA.

Boken lanseres torsdag 25. januar klokken 18 – 22 i Studio B20 i Oslo. Les mer på Facebook-siden til lanseringen.

This site is registered on wpml.org as a development site.