Skip to main content

The Bloodlands tar for seg et område i Europa som strekker seg fra Litauen i nord til Ukraina i sør. Her påførte Hitler og Stalin befolkningen enorme lidelser.

Det diskuteres fortsatt hvem som gjorde hva, og hvem som ble rammet. I all hovedsak er det et vell av beskyldninger og historieforvrengninger.

I prosjektet «The Bloodlands» forsøker jeg å skildre disse gamle traumene i det nye samfunnet. Jeg har reist rundt i hele Ukraina, men har snevret inn prosjektet til i hovedsak å foregå i Berdychev, en liten by ca 300 km syd for Kiev.

Berdychev var en blomstrende by før Hitler og Stalins herjinger. Den var den jødiske befolkningens hovedsete i Ukraina før andre verdenskrig. I dag er dette en by som har stagnert. Her er høy arbeidsledighet og store sosiale problemer.

I denne byen har jeg blant annet møtt Leonida. En 88 år gammel dame som forteller om sine opplevelser under Holmodor – den store sulten – hvor tre millioner mennesker døde. Jeg har møtt unge håpefulle og harbarkede kriminelle.

Felles for dem alle er at de har et mørke i seg. Et kollektivt historisk traume som preger dem som bor her. Nå frykter alle at det igjen skal blåse fra øst.

Se mer av arbeidene til Tomm W. Christiansen på hans nettside.

This site is registered on wpml.org as a development site.