Skip to main content

Kinas opprustning og økende militære aktivitet rundt Taiwan får mange til å frykte en invasjon i løpet av det neste tiåret. Øya blei 2021 omtalt som “Verdens farligste sted” i magasinet The Economist. Eksperter er uenige om når en eventuell krig kan bryte ut. Da jeg besøkte Taiwan må jeg si jeg ikke tenkte særlig over noen akutt fare for en storkrig som ville skapt kaos i både øst og vest.

Små drypp av forberedelser på en eventuell katastrofe dukker likevel opp rundt deg. På annethvert gatehjørne i hovedstaden Taipei var skiltet til nærmeste bomberom. Noen melder seg på kurs hvor man blant annet lærer å kjenne igjen falske nyheter, militær taktikk og enkel førstehjelp.

I et større perspektiv har USAs tilstedeværelse med militære fartøy økt. De har blant annet seilt krigsskip gjennom Taiwanstredet, noe Kina ikke ser med blide øyne på. Kinesiske jagerfly flyr stadig nærmere den uoffisielle delelinjen mellom fastlands-Kina og Taiwan.

Jeg ønsker i mitt prosjekt å utforske hvordan det er å leve med denne mørke skyen hengende over seg. Hvordan påvirker det folk at det henger skilt på hvert gatehjørne i Taipei som viser veien til nærmeste bomberom? Hvordan påvirkes ungdommen som dras inn i forsvarets “ungdomsavdeling” før de blir vernepliktige? Hvordan vil fremtiden til den jevne taiwaner se ut hvis Kina får kontrollen?

Om Krister:

Krister Sørbø ansatt som fotojournalist i Forsvarets forum. Han har jobbet som frilanser i bildebyråer, lokalaviser, riksaviser og magasiner som frilansfotograf, vikar og praktikant. Her har Sørbø fungert som fotojournalist. Fra 2022 til 2023 var han også en fast del av Faktisk verifiserbar.

Nettside: https://krister.22slides.com/

En liten gruppe grønnkledde soldater gjør seg klare på den varme sanden. På lasteplanet av et militærkjøretøy står et missilbatteri.


– For å være ærlig skalv både hjertet mitt og hendene mine. Kombinasjonen av presset og spenningen gjorde meg svært nervøs. Med stor konsentrasjon klarte jeg å overvinne følelsene og oppnådde poenget med operasjonen: treffe målet, sier soldat Chi-han Pan.


70 prosent av Taiwans mat er importert, ifølge TV-kanalen Taiwan Plus. I tillegg er nesten all Taiwans energibruk basert på importert fossilt brennstoff. Taiwan har oljereserver for fem måneder, kull for 39 dager og gass for elleve dager.


På et av bordene i rommet står modeller av forskjellige kampfly – kinesiske, russiske og amerikanske – som brukes for å lære deltakerne på kurset å gjenkjenne de forskjellige typene.


– Noe av det mest grunnleggende vi lærer er moderne militær taktikk, hvordan moderne kriger utfolder seg. Og å gjenkjenne falske nyheter og slike ting, sier «Eira», en av deltakerne på kurset. – Jeg regner med å bli med som sykepleier. Du må være klar til å hjelpe, sier hun.

This site is registered on wpml.org as a development site.