Skip to main content

5. september åpner tidligere NJP-fotograf Katinka Goldberg sin utstilling Shtumer Alef i Trondheim kunstmuseum.

I prosjektet Shtumer Alef  utforsker Katinka Goldbergs sine jødiske røtter, og hvordan flukt og krigsminner påvirker generasjoner som kommer etter. Prosjektet er også en kommentar til vår tid, når det er flere flyktninger i Europa enn noen gang siden andre verdenskrig. Dette var også fotografens prosjekt da hun deltok i den fjerde runden av NJP fra 2017.

Utstillingen åpner den 5. september klokken 14.00 og dagen etter vil Goldberg presentere sine arbeider fra klokken 13.00.

Shtumer Alef, et jiddisk tegn for stillhet, tar utgangspunkt i historien til Goldbergs mormor, Assne Kahn. I en alder av 21 flyktet hun til Sverige fra Trondheim for å unnslippe nazistene.

I 2018 fant Goldberg mormorens dagbok på det jødiske museet i Trondheim, skrevet under flukten mot frihet. Samme sommer gikk Goldberg den samme ruten som Assne Kahn hadde gått, og fotograferte underveis. Landskapsbildene som vises i prosjektet er alle tatt langs fluktruten, og vekstene og steinene som fyller portrettene av mormoren finnes langs denne ruten.

Goldbergs ekspressive fotografiske uttrykk i kombinasjonen med historiske familie- og arkivfotografier, understreker at dette samtidig er det et dypt personlig prosjekt, som utforsker lengsel og tilhørighet, skriver Trondheim kunstmuseum på sine nettsider.

This site is registered on wpml.org as a development site.