Skip to main content

Med over tusen gjester til stede åpnet utstillingen Norsk Dokumentarfotografi på Henie Onstad Kunstsenter torsdag kveld.

35 fotografer har deltatt i de fire utgavene av Norwegian Journal of Photography, og på Henie Onstad Kunstsenter presenteres nå et utvalg av arbeidene til alle fotografene, totalt over 250 bilder, muliggjort i samarbeid med Fritt Ord. Samtidig med åpningen, ble også den fjerde utgaven av NJP-boken lansert.

– Denne utstillingen løfter både det dokumentariske fotografiet inn i kunstfeltet, samtidig som kunstfotografiet føres inn i det dokumentariske. Dette har hele tiden vært en av ambisjonene til NJP, sier Rune Eraker, som sammen med Laara Matsen og Espen Rasmussen er redaktør i Norwegian Journal of Photography. 

Han forteller videre at dokumentarfotografiet ikke kun er et objektivt sannhetsvitne.

– Det finnes alltid en subjektiv tilnærming i fotografiet. Den har vi alltid visst at har vært til stede, også i det rent dokumentariske fotografiet. Denne utstillingen anerkjenner dette faktum. Samtidig viser den at det iscenesatte og personlige fotografiet har en like stor og viktig dokumentarisk effekt som det strengt dokumentariske, sier Eraker. 

«Det finnes alltid en subjektiv tilnærming i fotografiet.»

Rune Eraker, redaktør i NJP

Utstillingen er delt inn i fire deler. Nær, som viser det intime, personlige, subjektive dokumentarfotografiet. Nord, der flere av prosjektene handler om ideen og forestillingen om nord. Som livsformer, tendenser og samtidige sider ved livet i Norge og andre nordiske land. Europa, som særlig stiller spørsmål om europeisk identitet. Og til slutt miljøer, som er en visuell kartlegging av ulike livsformer. 

– Det å se det hele samla her på Henie Onstad, det er overveldende og imponerende. Det er en episk skala på det – så mangfoldig og så mange sterke stemmer som har en dialog med hverandre visuelt sett, sier Jonas Bendiksen til Journalisten. Han er en av de 35 fotografene som stilles ut på Henie Onstad. 

Under åpningen vektla Gerry Badger det subjektive i fotografiet. Den anerkjente britiske kuratoren, forfatteren og fotografen har også skrevet innledningen i den fjerde utgaven av NJP.

– Dokumentarfotografiet handler om å fortelle om tiden vi lever i og hvordan man som fotograf relaterer seg til verden og vår historie. De beste fotografene kobler historiene de fotograferer til seg selv og til hva de har i sine hjerter. Denne utstillingen viser hva dokumentarfotografi kan være, sa Badger under åpningen torsdag. 

Utstillingen på Henie Onstad Kunstsenter har fått bred omtale de siste dagene. I Stavanger Aftenblad kan du lese om NJP-fotograf Tommy Ellingsen, mens fagbladet Journalisten har intervjuet blant andre Monica Strømdahl. D2, magasinet til Dagens Næringsliv, omtaler utstillingen og intervjuer kurator Susanne Østby Særther, mens NRK Nyhetsmorgen torsdag presenterte utstillingen i sin sending.

De 35 fotografene som stiller ut er:

Terje Abusdal, Paul S. Amundsen, Morten Andersen, Oddleiv Apneseth, Jonas Bendiksen, Linda Bournane Engelberth, Eirik Brekke, Tonje Bøe Birkeland, Tomm W. Christiansen, Margaret M. de Lange, Tommy Ellingsen, Andrea Gjestvang, Katinka Goldberg, Damian Michał Heinisch, Elin Høyland, Camilla Jensen, Anne-Stine Johnsbråten, Ellen Lande Gossner, Ivar Kvaal, Monica Larsen Vegstein, Kyrre Lien, Eivind H. Natvig, Karin Beate Nøsterud, Mathilde Helene Pettersen, Therese Alice Sanne, Ulla Schildt, Rebecca Shirin Jafari, Marie Sjøvold, Helge Skodvin, Monica Strømdahl Fred Ivar Utsi Klemetsen, Ingvild Vaale Arnesen, Knut Egil Wang, Adrian Øhrn Johansen og Line Ørnes Søndergaard.

This site is registered on wpml.org as a development site.