Skip to main content

Tommy Ellingsen er frilansfotograf med base i Stavanger, og jobber for en rekke aviser og magasiner. Han ble tildelt prisen Årets Bilde 2011.

Det siste året har han jobbet mye med prosjektet som blir hans bidrag til NJP. Ellingsen har familie fra Island, og det er her han de neste to årene vil tilbringe mye tid. Bildene han har gjort så langt er med på den omreisende utstillingen Sea Change, og var med i en bok med samme tittel.

Ellingsen jobber med klassisk dokumentarfotografi. Han lever tett på ungdommen han følger, tilbringer mye tid med dem for å komme inn i miljøene. Bildene er både poetiske og brutale i uttrykket, og gir oss følelsen av at fotografen har noe viktig å fortelle oss.

 

Utdrag fra prosjektbeskrivelsen

If nothing else works, work with fish

Disse bildene ble tatt på Island mellom 2012 og 2014, under tre separate besøk til øya. Med andre ord, mitt arbeid startet rundt fem år etter at hele det økonomiske systemet på Island kollapset. I 2008 ble landet et symbol på den globale finanskrisen, noe som resulterte i politisk kaos og protester mot hele det politiske og økonomiske systemet. Mange unge folk på Island hadde ikke noe valg. De måtte flytte til utlandet for å finne arbeid, eller gå tilbake til de tradisjonelle yrkene. Island hadde alltid vært et av de beste landene i verden med et velfungerende velferdssystem, men i løpet av få måneder, ble drømmen knust. Plutselig var alt usikkert. Vi vet fra nyhetene hva som skjedde disse turbulente årene, men hva med den nye generasjonen? Hva er deres drømmer og mål?

Jeg hater dette stedet, men jeg vil aldri flytte.
Ingvi (19)

Jeg tror folket på Island er noen av de tøffeste menneskene i verden, og jeg ønsker jeg var en av dem. Det er noe spesielt med innbyggerne på Island, og enda mer spesielt når du bor på toppen av en vulkan. Jeg tror det har noe å gjøre med at man bor på et sted hvor naturen er så uforutsigbar, der til og med grunnen de går på er i konstant forandring. Min mor er fra Island. Hun flyttet til Norge da hun var liten. Hvis mine besteforeldre hadde blitt boende ville jeg vært islandsk og ikke norsk. Noen ganger ønsker jeg at de hadde gjort det.

Se mer av Tommy Ellingsens arbeider her.

This site is registered on wpml.org as a development site.