Skip to main content

Adrian Øhrn Johansen er frilansfotograf og jobber med et langtidsprosjekt i Honduras. Han fokuserer på byen i verden med høyest drapsrate og har allerede bygget opp en stor mengde arbeider som tar oss tett på det emosjonelle slitet som volden fører til i samfunnet.

Adrian har en poetisk og klar stil, og en nysgjerrighet om verden rundt seg.

Utdrag fra prosjektbeskrivelsen:

Zona Roja

—Det er en rolig dag. Bare tre drap hittil, sier Paulo. Det er tidlig ettermiddag og den lokale journalisten oppsummerer første halvdel av dagen i byen med verdens høyeste drapsrate. I San Pedro Sula, den nest største byen i Honduras, begås flere drap enn noe annet sted, i forhold til innbyggertallet.

I 2014 ble det, i følge den meksikanske tenketanken «Seguridad, Justicia y Paz», begått 1317 drap blant byens 769 025 innbyggere. En endeløs strøm av døde kropper dukker opp i grøfter og i smug. De blir funnet i sengene sine, bak rattet, i bagasjerom og midt i gata. Livløse og blodige, i de fleste tilfeller skutt.

—Du kan ikke stole på noen. Ikke på myndighetene, ikke på politiet, ikke på folk på gata. Utendørs kikker jeg meg konstant over skuldra. Jeg vet aldri om jeg kommer hjem i live, fortalte en kvinne meg i San Pedro Sula i 2012. Situasjonen er ikke endret siden da. For fjerde år på rad topper byen statistikken over verdens voldeligste byer utenfor rene krigssoner.

Jeg har gjennomført tre reportasjereiser til Honduras, to av dem til San Pedro Sula. Målet har ikke vært ikke å oppsøke den spektakulære volden for bare å registrere at den finner sted, men fortelle historier som tilfører forståelse. Målet er å vise at sårene den pågående volden påfører Mellom-Amerika vil ta generasjoner å lege. Skadene strekker seg forbi traumene som påføres enkeltfamilier. For hvert nye drap, for hvert lik på likhuset, hver patronhylse på asfalten, blir samfunnets kollektive sår dypere.»

Se mer av hans arbider på fotografens nettside.

This site is registered on wpml.org as a development site.