Skip to main content

Eirik Brekke jobber som fotograf i Bergens Tidende. Eirik ble valgt ut blant annet på bakgrunn av hans subtile, humoristiske visuelle stil og hans veldefinerte tilnærming til å dokumentere verden rundt seg – i dette tilfellet Hardangervidda.

Han mikser absurditeten, det vakre og den formelle elegansen, og utforsker forholdet mellom mennesket og naturen.

Eirik Brekke har mange år bak seg som fotograf i Bergens Tidende, og har vunnet en rekke utmerkelser for sine arbeider, blant annet i Årets Bilde.

 

Utdrag fra prosjektbeskrivelsen:

 

«En høstdag jeg kjører over Hardangervidda, stopper jeg bilen ved ett stort vann. I skråningen ned mot vannet ser jeg hundrevis av små varder. Uttalige mennesker har plukket de små steinene i vannkanten, og forsiktig lagt de oppå hverandre. Mennesker som har hatt behov for å sette ett lite spor etter seg.

Der og da bestemmer jeg for å gjøre ett stort fotoprosjekt på Hardangervidda. Jeg gir meg selv en enkelt oppgave. Alle bildene skal ha mennesker, eller spor etter mennesker, i seg. Det skal ikke være landskap med villrein og elver som flyter stille i det spektakulære landskapet. Eller silhuetter med fiskestang i motlys. Det finnes uttalige bilder og bøker fra den norske fjellheimen med slike motiver.

Jeg vil se etter det som vi egentlig ikke legger merke til. Veiene, demningene, stiene, hyttene, trailerne, skitrekkene. Men først og fremst mennesker som på en eller annen måte bruker vidda.

Vi lever i ett land der naturen har stor betydning for mange mennesker. Som rekreasjon eller til sport. Fra Lars Monsen til Birkebeineren. Og hyttene. Fra Gedigne tømmerhytter med dobbel garasje til utedo og 10 kvadratmeter. Rikdommen i dag og nøysomheten og slitet tidligere. Alt finner du på Hardangervidda. Samt jakten (jegere som bli fraktet langt inn på vidda med sjøfly og helikopter), maratonløp, ekstremidrett, sauesanking,  spleiseturer med DNT, men også mennesker som bare vil være alene i mektig natur. I tillegg er det historie. Fra oppdagerene Roald Amundsen og Robert Scott, som brukte vidda til trening, til Star Wars filmen ”Emperiet slår tilbake”, innspilt på Finse i 1980.»

This site is registered on wpml.org as a development site.