Skip to main content

Fred Ivar Klemetsen har jobbet som fotojournalist i Bergens Tidende i snart 30 år.

– Satt, men like sulten som ung. Like sulten på å fortelle. Små eller store historier. Ikke viktig hva det er, bare det er viktig nok for meg, skriver Klemetsen i sin prosjektbeskrivelse.

– Jeg husker da jeg som liten gutt så fotojournalisten og fotokunstneren Kåre Kivijärvi sin fotografiske skildring av læstadianerne. Kompisen og jeg lo litt, og sa at det var som i vårt bedehus.

Da barn lekte utenfor bedehuset, satt Klemetsen og de andre innenfor og hørte på lange forkynnelse og fikk fortalt hva som var synd. Det var ingen TV, ikke mye pynt og ikke noe juletre. Musikk og dans var synd. Kino og kortspill var djevelens verk. Søstrene hans fikk i begynnelsen ikke gå med sminke, og Fred Ivars mor gikk med hodeplagg i bedehuset.

– I barneskolen ville læreren at vi skulle synge kjærlighetsvisa til Halvdan Sivertsen og da vi kom til: «…og fire kalde pils ligg nede i vannet…» ble det oppstandelse. Det kunne det bli fordi det var mange læstadianske barn i klassen, skriver Klemetsen.

Han vokste opp i liberal retning av læstadianer sekten, og hadde aldri hatt noen ubehageligheter i oppveksten. Likevel har mange av minnene satt spor i barnesinnet. Mange av spørsmålene har ikke forsvunnet. Man regner at det er rundt 40 – 50.000 læstadianere i Norge. Hovedtyngden finnes i Nord-Troms og til dels i Finnmark. Fred Ivar vil gjerne bruke kamera som et verktøy for å finne ut mer av samfunnet han vokste opp i, og som hans foreldre ennå tilhører. Han vil lage en personlig fotodokumentar om sin egen barnetro.

Foto: Fred Ivar Klemetsen

[metaslider id=4271]

Foto: Fred Ivar Klemetsen

This site is registered on wpml.org as a development site.