Skip to main content

Tonje Bøe Birkeland arbeider som samtidskunstner, med hovedvekt på fotografiet, og er utdannet ved Kunst- og Designhøgskolen i Bergen.

Siden 2008 har hun arbeidet med fotoserien ”The Characters”, som omhandler fire forskjellige kvinnelige karakterer som alle er oppdagelsesreisende. I denne serien iscenesetter hun seg selv i bildene som disse skikkelsene.

Nå vil hun fortsette med en femte karakter i serien og reiser til Bhutan for å jobbe med denne. Tonje har hatt flere ustillinger med dette prosjektet, bl.a i Skandinavia, Tyskland og USA, og vi mener hennes iscenesatte dokumentarer kan bidra til å utfordre dokumentarsjangeren i Norge.

Utdrag fra prosjektbeskrivelsen:

The Characters

På ekspedisjon iscenesettes kvinnelige eventyrere i Ukjent Territorium. The Characters gir kvinner sin fortjente posisjon, i naturen, i historien: De romantiske motivene av mannen – vandreren – er velkjente. Nå er betrakteren som skuer utover det jomfruelige landskapet en kvinne. Heltinnen beveger seg i øde territorier; foran henne lokker det store eventyret, under ligger historien hun blir en del av. Til tross for skjønnhet og ubeskrivelige opplevelser har ekspedisjoner og oppdagelser sin pris – i historien og i dag.

Character # I Aline Victoria Birkeland (1870-1952), reiser i polare områder, # II Tuva Tengel (1901-1985) i Gobiørkenen, # III Luelle Magdalon Lumiére (1873-1973) til New York og Orknøyene.

Character # IV Anna Aurora Astrup (1871-1968) seiler langs østkysten av Grønland i 1900. Astrup kartlegger havdybder, fjelltopper og kystlinje. Hun førstebestiger fjellene Mount Aurora (583 m.o.h.) og Astrups Horn (711 m.o.h.). Kystlinjen sør for Scoresbysund, nord for Kulusuk er en av de minst utforskede i verden.

The Characters setter savnet etter oppdagelser opp mot behovet for å kontrollere og kolonisere: Birkelands fotografier er et feministisk prosjekt, men med oppdagelser av nytt land, nye ressurser, følger makt. Idet vi oppsøker eventyret, er vi var alle med å gjøre naturen til et landskap.

Se Tonje Bøe Birkelands arbeider her.

This site is registered on wpml.org as a development site.