Skip to main content

Kyrre Lien har de siste årene markert seg som en tydelig dokumentarisk historieforteller, og har gjennomført flere prosjekter både som frilanser og for landets største aviser.

Han representerer den nye generasjonen dokumentarfotografer, og har viet mye tid på å utvikle seg innenfor videosjangeren samtidig med at han har jobbet systematisk i retning av en visuell klar stil i sine fotografier.

Et av Liens bilder fra hans prosjekt om Gaza ble i 2015 kåret til Årets Bilde i Norge. I NJP-perioden flytter han seg østover, og vil jobbe med et prosjekt om byen Donetsk i krigsherjede øst-Ukraina.

Utdrag fra prosjektbeskrivelsen:

Starten på en Ny Stat

Den engang så toppmoderne millionbyen Donetsk har blitt etterlatt som en utbombet spøkelsesby. Butikker er stengt, industrien har opphørt og innbyggerne som ikke har tatt til våpen, går uten arbeid. Samfunnet har ligger dødt mens krigen har rast. Hvis våpenhvilen varer, vil de fortsette å bygge opp en ny stat.

Hva skjer når byråkratene byttes ut, den nye lokalavisen er et propagandaorgan og dørvakten på den lokale pub’en holder en AK47 når han jager gjestene ut?

Alle de som ble værende; mødre, fedre, døtre, har en usikker fremtid i møte. De skal nå flytte ut av kjellerne og hjem til bombede leiligheter. Kommer mennene til å legge ned våpnene og stige ned i gruvene igjen?

Det har gått ett år siden krigen i Øst-Ukraina brøt ut. Én million mennesker har flyktet og over fem tusen mennesker har mistet livet i kampene. Det har ført til et hat mellom de pro-ukrainske og de pro-russiske i befolkningen. Mellom øst og vest.

Dokumentarprosjektet skal skildre hverdagen til en stat som prøver å etablere seg. Jeg ønsker å tilbringe flere måneder der og dokumentere familiene som plutselig befinner seg i en ny stat. Fremtiden til Øst-Ukraina er usikker, men det som er sikkert, er at uansett om våpenhvilen vil fortsette eller ikke, vil det være en stor konflikt fremover.

Dette er et område som ikke bare kommer til å være viktig i tiden fremover, men også i historisk sammenheng. Området vil være med på å definere nye landegrenser og maktspillet mellom øst og vest. Dette prosjektet skal være med på å sette fokus på denne historiske begivenheten ved hjelp av tradisjonell dokumentarfotografi.


Se mer av Kyrre Liens arbeider her.

This site is registered on wpml.org as a development site.