Skip to main content

Fredag 5. april ble den første utgaven av Norwegian Journal of Photography lansert. Boken kan bestilles via nettet – kr. 399.

Det var fullsatt i lokalene til Fritt Ord da boken, som gis ut i samarbeid med det svenske forlaget Journal, ble presentert. De ti fotografene som har deltatt i prosjektet i to år, har hvert sin historie på trykk i boken, og er gitt god plass i den rundt 400 sider fyldige «journalen».

– Vi har forsøkt å skape et rom hvor fotografene får mye plass til sine historier, uten at redaktører eller andre blander seg for mye inn, sa Rune Eraker, som er en av tre mentorer og redaktører i NJP, under lanseringen. Sammen med Laara Matsen og Espen Rasmussen har han jobbet med prosjektet siden starten.

Norwegian Journal of Photography #1 kan nå bestilles fra Tronsmos nettsider.

Boken har allerede fått mye oppmerksomhet, både nasjonalt og internasjonalt. New York Times har laget en større reportasje, Klassekampen har viet prosjektet mye plass og det samme har Dagbladet gjort.

Til sistnevnte avis forteller Eraker: «Vi ønsker at norske frilansere skal bli flinkere til å arbeide mer uavhengig av redaksjoner og kommersielle interesser, og med prosjekter som varer over tid.»

Eraker har ønsket seg et fellesskap for de fotografene som faller mellom to stoler – de som arbeider innenfor dokumentarsjangeren, men som verken er knyttet til noen redaksjoner eller gallerier, skriver Nina Strand i Dagbladet.

«I det norske miljøet er en ofte enten pressefotograf eller en definerer seg som kunstfotograf. Men noen av NJP-fotografene er dokumentarfotografer som også beveger seg langt inn mot kunstfotografiet. Marie Sjøvold er et eksempel: hun arbeider nå mest med iscenesatte prosjekter hvor hun retter kameraet mot seg selv og sin nære familie. I NJP-prosjektet skildrer hun derimot søvnen og natta», forteller Eraker til avisen.

Etter presentasjonene av prosjektene fredag, syntes Helge Skodvin det hele fortsatt var litt uvirkelig. «Det føles veldig bra. Men det er såpass ferskt at det ikke har gått helt opp for meg ennå», sa han til fotojournalisten.no. «Det er en stor ære for meg å ha forsiden (på boken, red. anm.). Prosjektet for meg har vært en kombinasjon av et klapp på skultra og et spark i ræva, altså noen som tror på deg og noen som krever noe av deg. Det har vært kjempebra», sa Skodvin til fotojournalisten.

Bestill Norwegian Journal of Photography #1 her.

Les mer fra lanseringen av boken:

Dagbladet – «Kan disse bildene omdefinere dokumentarbegrepet?»

Fotojournalisten – «Første Norwegian Journal of Photography er lansert»

New York Times – «Norway’s New Photographic Landscape»

Fotografi – «Norwegian Journal of Photography»

Fotografi – «Et stort skritt for norsk dokumentarfotografi» 

This site is registered on wpml.org as a development site.