Skip to main content

Med hvert sitt prosjekt, har de to fotografene Helge Skodvin og Knut Egil Wang tatt for seg småbylivets vegring og landsbygdas villskap. Nå stiller de to tidligere NJP-fotografene ut sammen for første gang.

Klokken 18.00 torsdag 6. juni åpner de to fotografene en felles utstilling for første gang. Utstillingen vises på Sukkerbiten i Oslo, som er Fotografihusets utendørsgalleri for fotobaserte kunst. Her blir det også kunstnersamtale med Skodvin og Wang og sommerfest samme dag.

Gjennom åtte år reiste Helge Skodvin Norge rundt og fotograferte landets nye fauna i plast, glassfiber, betong, og metaller – en ekspedisjon som resulterte i det han selv omtaler som et zoologisk lavterskeltilbud.

Ingen av dyrene er ekte i Skodvins bok «Observasjoner av ny norsk fauna i årene 2014 – 2022», men alle bildene er det. Motivene er funnet, observert og registrert i sitt naturlige element, blant bygdedyr, hageflekker, midtrabatter, rekkehus, oppkjørsler og plattinger.

Foto: Helge Skodvin

De tobeinte skapningene som bebor landets byer og bygder har overlatt scenen til de kunstige dyrene de har valgt å dekorere omgivelsene sine med, som på sitt mest brautende vis bryter med de ellers sylskarpe festningsmurene av tujahekker og uniformerte fasader som pryder de 69 bildene i serien.

I utstillingen vises et utvalg av disse, sammen med tekster av både Skodvin selv og et spesialskrevet essay av Bjørn Hatterud.

Foto: Helge Skodvin

Omtrent på samme tid reiste Skodvins kollega Knut Egil Wang til byen Nykøbing Mors i Danmark, hvor bildene i serien «Searching for Jante» er fotografert.

Janteloven ble for første gang beskrevet i romanen «En flyktning krysser sitt spor» (1933) av den dansk-norske forfatteren Aksel Sandemose. I romanen er Jante en liten by der Janteloven er et uttrykk for menneskers evne til å holde både hverandre og seg selv nede. Den fysiske modellen for Sandemoses Jante er nettopp byen Nykøbing Mors.

Foto: Knut Egil Wang

Wang ville til bunns i mysteriet om Janteloven, og finne ut om den kan fanges på film, og ikke minst om den fortsatt evner å si noe om hvem vi skandinaver er.

I likhet med Skodvin har heller ikke Wang iscenesatt noen av bildene i serien, og den allestedsnærværende absurditeten gjennomsyrer begge univers. Begge bildeseriene ble i 2023 utgitt i to ulike fotobøker på samme forlag (Journal).

På utstillingsåpningen vil begge kunstnerne være til stede og det blir kunstnersamtale om hvert av prosjektene.

For andre året på rad er også kunstnerkollektivet Uncertain States of Scandinavia (USSC) invitert til å lage en egen spesialutgave av avisa si, denne gangen med ni samtidsfotografer som går i dialog med Skodvin og Wangs arbeider. I tillegg vil USSC ta over prosjektrommet med to videoinstallasjoner, mens avisa vil distribueres gratis for alle besøkende på Sukkerbiten fra en spesialbygd aviskiosk.

Foto: Knut Egil Wang
This site is registered on wpml.org as a development site.