Skip to main content

«Vi sier ikke pappa lenger»

Hvordan vil det være å leve et helt liv i feil kjønn? Blir man nummen etter hvert, så man ikke alltid vemmes over egen klesstil, egen stemme og eget kjønnsorgan? Eller bygger det seg opp til en utålelig byrde?

Som 13-åring vokste det fram et ubehag med å være gutt, og en lengsel etter å være jente. Hun visste om fenomenet transkjønnethet, men det var skambelagt og latterliggjort både i media og omgangskretser. Hun ante ikke hvem hun kunne snakke med. Lengte tenkte at hun skulle prøve å leve med dette. I flere år fungerte det på et vis.

Men ubehaget eller lengselen ble verken svakere eller lettere å håndtere. Det ble etter hvert umulig å late som ingenting. 

I studietiden fikk hun kjæreste som hun delte hemmeligheten med. Kjæresten sa at hun elsket henne uavhengig av kjønnet. 

De to fortsatte sammen, giftet seg og fikk to døtre. 

Etter flere ublide møter med helsevesenet ble hun etter hvert møtt med forståelse hos Rikshospitalet, og kunne sette i gang prosessen for kjønnskorrigerende behandling. Da hadde hun prøvd å holde ut i flere tiår. Behandlingsforløpet skulle vare i seks år.

En tilsynelatende tradisjonell kjernefamilie med mor, far og to barn ble forvandlet til en familie med to barn og to mødre. 

Familien er fremdeles den samme. Familielivet fortsetter som før – men noe er annerledes.

Om Jo:

Jo Straube er en fotograf basert i Oslo, uteksaminert fra Høgskolen i Oslo 2010, og jobber med langsiktige personlige dokumentarprosjekter og ulike typer oppdrag. Fra fotografering av reportasjer, til portretter for magasiner og selskaper, arkitektur eller arrangementer, til utstillingsproduksjon, fra kuratering til praktiske løsninger, samt forelesninger.

Boken «Det norske biblioteket», en fotodokumentar om det norske folkebiblioteket, ble kåret til den vakreste boken utgitt i Norge 2017.

Flere av mine personlige prosjekter har omhandlet demokrati i varierende tilstand. Da jeg besøkte Island etter finanskrisen, var det en utforskning av tilstanden til det inntil da beundrede landet. Da jeg portretterte mennesker involvert i og påvirket av Myanmars demokratiske overgang, var det for å få et mer nyansert inntrykk av hvem som gjør endringene i landet, foruten den kjente nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi.

Grunnen til at jeg har kjørt tusenvis av mil for å besøke hundrevis av biblioteker rundt om i Norge er fordi jeg ønsket å dokumentere tilstanden til denne demokratiske institusjonen.

Nettsted: www.jostraube.no

This site is registered on wpml.org as a development site.