Skip to main content

Fotograf Elin Høyland lanserte nylig sin nye bok Helt Konge på Pitch forlag. Det er prosjektet hun jobbet med i Norwegian Journal of Photography som nå er kommet i bokform.

– Jeg har jobbet med kongebildeprosjektet over en tiårs periode, forteller Høyland. Boken har til sammen 103 fotografier og viser hvordan nordmenn over hele landet dekorerer stuer, toaletter og ganger med bilder av kongefamilien. På et badeværelse i Vassenden henger et bilde av kong Haakon og dronning Maud. I Oslo henger det et bilde av kong Harald og dronning Sonja på et soverom. Elin har reist landet rundt, fotografert og snakket med folk.

– Alle landets fylker er nå besøkt, byer og småsteder, nord og sør i landet. Private hjem utgjør en stor del av bildene i boka, men også offentlige bygg, kafeer, militære anlegg også videre er representert med kongebilder, sier fotografen.

Prosjektet startet med Høyland hadde en utstilling på Obrestad fyr på Jæren. En dag gikk hun gjennom maskinrommet på fyret og ble oppmerksom på at det hang et falmet bildet av kong Olav der.

– Etterhvert dukket kongebilder opp i forskjellige sammenhenger: Når jeg var på andre oppdrag, på jobb eller feriereiser. Jeg tok disse bildene helt automatisk uten å tenke noe særlig over det, men på et tidspunkt stoppet jeg opp og begynte å gå igjennom dette materialet. Jeg ville undersøke hvor vanlig og utbredt dette fenomenet er i Norge, og bestemte meg for å gå mer grundig til verks, forteller Elin Høyland.

Forfatteren Eva Marie Bentsen forsøker i boken å svare på hvorfor kongebildene betyr så mye for folk og formidler historiene bak bildene.

– Det har vært en fantastisk reise å jobbe med kongebilder. Jeg har møtt utrolig mange mennesker på min vei, både de som har hjulpet meg med tips og innspill til hvem som kan ha kongebilder, og de som har åpnet sine hjem og møtt meg med velvilje, entusiasme og kaffe og kaker, sier Høyland.  

This site is registered on wpml.org as a development site.