Vi jobbet i tospann fra start til mål, sier tidligere NJP-fotograf Tomm W. Christiansen om historien «Våtdraktmysteriet». I helgen ble han tildelt den prestisjetunge SKUP-prisen sammen med reporter Anders Fjellberg fra Dagbladet.
SKUP-prisen (Stiftelsen for en Kritisk og Uavhengig Presse) gikk til Dagbladet-historien «Våtdraktmysteriet», som i fjor gikk verden rundt. I tillegg ble Tomm og Anders tildelt IR-prisen (Internasjonal Reporter) for god utenriksjournalistikk for samme arbeid.
– Vi startet arbeidet i mars/april 2015 og vi jobbet i tospann fra start til mål, forteller Tomm W. Christiansen til NJP.
To mystiske likfunn
Høsten og vinteren 2014/15 ble det gjort to mystiske likfunn, det ene på Lista i Norge, det andre på en strand i Nederland. Likene ble funnet i identiske våtdrakter, kjøpt samtidig av samme kunde i en sportsbutikk i de franske byen Calais ved Den engelske kanal. Reporterteamet fra Dagbladet begynner gravingen for å finne ut hvem de omkomne var.
– Det meste av jobben handlet om å gå rundt i «The Jungle» og spørre dem vi traff om de kjente til noen som som var savnet, eller om de kjente til noen som hadde forsøkt å svømme over kanalen. I utgangspunktet skulle vi lage en sak om «The Jungle» og hva som gjorde flyktninger så desperate at de risikerte livet i et forsøk på å svømme til England, forteller Christiansen.
Etterlyste på sosiale medier
I Calais møtte Christiansen og Fjellberg Gharghasht, en afghansk journalist som laget en film om sin egen flukt 5 år tidligere.
– Han la ut en etterlysning for oss på sosiale medier. Det var på en av disse lukkede gruppene vi først fikk napp. Ideen om å bruke DNA kom da vi skulle møte en mulig onkel i England. Vi lurte på hvordan vi skulle kunne sette to streker under et svar. DNA var eneste løsning, sier fotografen.
Krevende å fotografere
Christiansen forteller at det var ganske krevende å fotografere og jobbe i Calais.
– Det gikk rykter blant flyktningene om at dersom bilde ditt kom i avisen, ville det ødelegge sjansene dine til å komme til England. I tillegg ble vi ofte mistenkt for å være politi. Jeg har vært mange av stedene/landene flyktningene kom fra, og det hjalp mye å kunne snakke med dem om landet de kom fra, sier han.
Samme arbeidsmetoder
Det at en fotograf vinner SKUP-prisen tror Tomm W. Christiansen er veldig viktig for yrkesgruppen.
– Vi kaller oss fotojournalister, men det er noe vi har funnet på selv. Det står ikke i stillingsutlysningen. Men mange av oss har lang erfaring med å jobbe journalistisk. Forskjellen er at vi fotograferer historien mens reporteren skriver den. Arbeidsmetodene er de samme, avslutter Christiansen.
Pågåenhet og oppfinnsomhet
Juryleder Bernt Olufsen sa blant annet dette om vinnerhistorien under prisutdelingen:
– Dette handler om en av Europas store utfordringer, flyktningstrømmen fra Syria. Der politiet ville gi opp, ville Dagbladet løse mysteriet. Saken er enestående formidlet, og blir omtalt som en av de beste som er skrevet om den pågående flyktningkrisen, og har gitt internasjonal oppmerksomhet rundt teltleiren i Calais. Det skal pågåenhet og oppfinnsomhet for å komme i mål med en slik jobb – og det blir det heder, ære og Skup-pris av!
Les «Våtdraktmysteriet» på Dagbladet og se mer av Tomm W. Christiansen arbeider her.