”Dette er mitt hjemsted, mitt land, min familie. Det er mitt folk som skader og tar livet av hverandre.”
Slik beskriver den fotografen Oscar B. Castillo fra Venezuela forholdene i Caracas, hvor han de siste årene har dokumentert gjengmiljøene i slummen. Bildene er blitt til prosjektet ”Gategjengene i Caracas”.
Den 8. oktober klokken 17.00 til 20.00 presenterer Fritt Ord og Norwegian Journal of Photography tre dokumentarfotografer som alle har et dypt personlig engasjement i sitt fotografiske arbeid. Dessuten kommer co-redaktør i New York Times Lens blog og fotograf James Estrin, som vil moderere seminaret og snakke om hvordan New York Times bruker fotografiet på både digitale plattformer og på trykk.
Risikerer mye
Ricardo Garcia Vilanova, Maria Turchenkova og Oscar B. Castillo viser oss hvilken virkning ekstrem vold og konflikt har på enkeltmennesket og hvordan samfunn splittes av dette. De risikerer mye for å fortelle historier om krig og overgrep, og bringe bildene ut til oss.
Hva driver fotografer til å risikere så mye for å fortelle historier? Hvor dypt må du inn i en historie for å kunne formidle den sannferdig? Hva kan disse historiene gjøre med oss som møter dem?
Den russiske fotografen Maria Turchenkova har fokusert på Nord-Kaukasus og de politiske og sosiale forholdene i en region som i årevis har vært preget av konflikt og vold.
Dekker borgerkrigen i Syria
Fotograf og videojournalist Ricardo Garcia Vilanova har dekket borgerkrigen i Syria innenfra siden den startet, og viser oss i film og fotografier hvordan krigen utkjempes og hvordan den rammer de sivile. Den tredje fotografen Oscar B. Castillo har jobbet i en av verdens mest voldelige byer og dokumentert gategjengene som styrer mye av samfunnet i slummene i Caracas.
«Jeg følte meg tryggere når jeg var sammen med gjengene enn når jeg gikk alene i byen», fortalte Castillo til Time magazine når de presenterte hans bilder. «De tok vare på meg og beskyttet meg i farlige situasjoner. Når jeg fortalte en av mennene som var involvert i gjengvold om historien jeg laget, ba han meg fortelle om deres dårlige situasjon. Å fortelle barna at på innsiden av gjengene er det ikke noe liv overhodet», sa han i intervjuet. Oscar B. Castillo ble født i Caracas, Venezuela, i 1981, han er frilans og medlem i Fractures Photo Collective.
Prosjekt fra Kaukasus
Maria Turchenkova er frilansfotograf med base i Moskva. Hun startet med fotografering i 2009 ved å dokumentere politiske hendelser i Moskva. Hennes prosjekt fra Kaukasus har ført henne videre i regionen, og nå jobber hun med et større prosjekt i Dagestan; «Hidden War In The Land Of Mountains». I tillegg til fotograferingen jobber hun aktivt med multimedia og film. Maria var med i World Press Photo Masterclass i 2013 og deltaker på XXV Eddie Adams Workshop i 2012.
Time, Life, Newsweek, The New Yorker, The New York Times, The Washington Post og en rekke andre publikasjoner. Listen over aviser og magasiner som trykker Ricardo Garcias arbeider er lang. Han arbeider både med fotografi og video, og har den siste tiden jobbet i Syria og dekket krigen og lidelsene menneskene der blir påført i den blodige konflikten. Han har levert video til både CNN, Channel 4, BBC og andre TV-kanaler.
Tid: 8. oktober 17:00 til 20:00
Sted: Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2, Oslo.
Påmelding: njpfotoseminar@fritt-ord.no